PVV: Nederland moet uit metriek stelsel stappen | De Speld

Lees vooral het laatste woord 🙂

 

De meter en kilo hebben meer kwaad dan goed gedaan. Nederland doet er goed aan deze eenheden af te schaffen en terug te keren naar de traditionele maten. Hiervoor pleit de PVV in het rapport ‘El en mijl, nieuwe stijl’.

Volgens het rapport heeft Nederland zijn meetkundig erfgoed twee eeuwen lang verkwanseld om mee te doen met de grote jongens in de wereld. ‘Er zijn structurele weeffouten gemaakt bij de invoering van de meter’, aldus kamerlid Ino van den Besselaar, hoofd van het onderzoek. ‘Het gevolg: een overschot in reisafstand per hoofd van de bevolking, structureel overgewicht per gemeten eenheid en derhalve ongekende economische gevolgen.’

Van den Besselaar licht dit toe. ‘Stel: iedere euro is een luciferdoosje. We leggen de doosjes achter elkaar, totdat we aan het bedrag van de staatsschuld zitten. Reken de totale lengte van deze rij om naar mijlen en reken vervolgens het totaalgewicht om naar schepels. Je zult zien dat dit de Nederlander gemiddeld 4,5 meter per halve week en 6,8 kilo per maand zal schelen. Tel uit je winst.’

‘Al snel na de invoering van de meter en kilo in 1817 klaagde men over langere reisafstanden. Bovendien was iedereen ineens een stuk zwaarder’, aldus Van den Besselaar. ‘De politiek negeerde de klachten en klampte zich vast aan het metrieke stelsel, dat zo uitgroeide tot een totalitair systeem.’

De PVV pleit in haar rapport voor herinvoering van traditionele maten als de mijl en de el. ‘Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat vijf mijl een veel kortere afstand is dan zeven en een halve kilometer. We moeten afstand nemen van het Napoleontisch fascisme en terugkeren naar ad hoc-eenheden: terug naar uitsluitend Nederlandse getallen.’

De parlementariër beaamt dat de invoering van el, duim, mijl en schepel niet zonder slag of stoot zal verlopen. ‘Waarschijnlijk wordt het aanvankelijk even wennen, maar wij hebben ook nooit gezegd dat het gemakkelijk zou worden. Voor ons geldt: geen taboes. Deze crisis vraagt om onorthodoxe oplossingen en politieke moed. Er moet iets veranderen, want het huidige systeem functioneert voor geen meter.’

via PVV: Nederland moet uit metriek stelsel stappen | De Speld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *